arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 10: Teknologi Hijau

10 questions · Form 2 Geografi Bab 10: Teknologi Hijau

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah yang dimaksudkan dengan istilah 'Green Jobs' dalam konteks perkembangan Teknologi Hijau?

  1. Pekerjaan dalam sektor pembersihan jalan raya sahaja
  2. Pekerjaan yang menyumbang kepada memelihara atau memulihara alam sekitar
  3. Pekerjaan menanam rumput di padang bola
  4. Pekerjaan menghasilkan warna cat hijau
Show answer

Answer: B

Green Jobs merujuk kepada bidang kerjaya dalam sektor teknologi, tenaga, dan perkhidmatan yang menyokong pemuliharaan alam sekitar.

2. Bagaimanakah penggunaan pengangkutan awam seperti MRT membantu menyokong kestabilan alam sekitar?

  1. Menambah jumlah kenderaan di atas jalan raya
  2. Mengurangkan emisi karbon per kapita serta mengurangkan kesesakan trafik
  3. Memenatkan pengguna jalan raya
  4. Meningkatkan kadar penggunaan minyak petrol
Show answer

Answer: B

MRT berkuasa elektrik mengangkut penumpang dalam jumlah besar, secara langsung mengurangkan emisi karbon berbanding kenderaan persendirian.

3. Mengapakah penetapan suhu penyaman udara pada 24°C hingga 26°C digalakkan?

  1. Supaya ruang menjadi sangat sejuk berais
  2. Untuk mencapai nisbah kecekapan tenaga yang optimum dan mengelakkan pembaziran elektrik
  3. Kerana penyaman udara tidak boleh berfungsi pada suhu lain
  4. Untuk memanaskan kawasan bilik
Show answer

Answer: B

Suhu 24°C - 26°C merupakan suhu selesa yang terbukti paling cekap dari segi penggunaan tenaga elektrik.

4. Manakah antara berikut BUKAN merupakan salah satu daripada empat Teras Utama Dasar Teknologi Hijau Negara?

  1. Tenaga
  2. Alam Sekitar
  3. Ekonomi
  4. Politik
Show answer

Answer: D

Empat teras utama Dasar Teknologi Hijau Negara ialah Tenaga, Alam Sekitar, Ekonomi, dan Sosial.

5. Bangunan Hijau (Green Building) direka bentuk dengan memberi keutamaan kepada...

  1. Penggunaan lampu elektrik 24 jam tanpa tingkap
  2. Pencahayaan semula jadi, pengudaraan yang baik, dan penggunaan sumber bahan mesra alam
  3. Pembinaan dinding batu bata tebal tanpa pengudaraan
  4. Pemasangan lift berkuasa diesel
Show answer

Answer: B

Bangunan Hijau memaksimumkan penggunaan cahaya matahari dan pengudaraan semula jadi untuk mengurangkan penggunaan tenaga.

6. Mengapakah bahan kimia toksik perlu dielakkan dalam proses pembuatan barangan berasaskan Teknologi Hijau?

  1. Kerana bahan kimia toksik berharga sangat murah
  2. Untuk memastikan produk selamat digunakan dan tidak mencemarkan ekosistem semasa pelupusan
  3. Supaya barang cepat rosak
  4. Kerana bahan kimia toksik menjadikan barang terlalu berat
Show answer

Answer: B

Produk hijau mestilah selamat untuk pengguna dan mesra alam sekitar sepanjang kitar hayatnya.

7. Apakah tujuan amalan konsep 5R (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot)?

  1. Mengurangkan penghasilan sisa dan meminimumkan pencemaran alam sekitar
  2. Menambah bilangan tapak pelupusan sampah
  3. Memastikan semua barang dibuang setiap hari
  4. Mewajibkan pembelian barang baharu setiap bulan
Show answer

Answer: A

Konsep 5R mengurangkan kebergantungan pada sumber baharu serta mengurangkan kuantiti sampah yang dihantar ke tapak pelupusan.

8. Apakah ciri utama produk yang dikategorikan di bawah Teknologi Hijau?

  1. Membebaskan asap beracun yang tinggi
  2. Kadar pelepasan gas rumah hijau yang rendah atau sifar
  3. Menggunakan sumber tenaga tidak boleh baharu secara maksimum
  4. Hanya boleh digunakan sekali sahaja sebelum dibuang
Show answer

Answer: B

Produk teknologi hijau direka khusus untuk mengurangkan atau meminimumkan pelepasan gas rumah hijau.

9. Penggunaan kenderaan elektrik (EV) dan bas elektrik tergolong dalam aplikasi Teknologi Hijau bagi sektor...

  1. Pertanian
  2. Pengangkutan
  3. Perhutanan
  4. Pembinaan
Show answer

Answer: B

Kenderaan Elektrik (EV) merupakan inovasi pengangkutan mesra alam yang mengurangkan kebergantungan kepada petrol dan diesel.

10. Sistem Penuaian Air Hujan (SPAH) digunakan dalam sektor bangunan untuk tujuan...

  1. Menjana kuasa nuklear
  2. Menjimatkan penggunaan air paip untuk kegunaan bukan domestik seperti menyiram pokok
  3. Mengurangkan kelembapan udara di dalam rumah
  4. Menggantikan sistem elektrik di dalam rumah
Show answer

Answer: B

SPAH mengumpul air hujan untuk kegunaan menyiram pokok, mencuci kenderaan, dan mencuci tandas bagi mengurangkan penggunaan air terawat.

Sponsored